| Historický úspech z Majstrovstiev Európy juniorov 2007 |
|
| Monday, 18 June 2007 |
|
There are no translations available. V dňoch od 12. - 16. júna sa konali v bulharskej Sofii 13. Majstrovstvá Európy v silovom trojboji junioriek a 23. Majstrovstvá Európy v silovom trojboji juniorov. Zo Slovenska tam štartovalo spolu 10 pretekárov, ktorí sa však na tomto šampionáte museli zúčastniť bez akejkoľvek podpory nášho zväzu, t. j. že zväz neprispel ani jednou korunou. Všetci tak museli cestovať na vlastné náklady a zaplatiť si štartovné, doping a ubytovanie. Vďaka ľudom, ktorí držia stále tento šport na Slovensku a podporujú ho, a vďaka bojovnosti našich mladých chlapcov a dievčat, Slovensko vybojovalo na tomto šampionáte spolu 20 medailí, 3-krát tam slávnostne znela slovenská hymna a v celkovom hodnotení súťaže národov sa naše juniorky umiestnili na 2. mieste. Ak k tomu prirátame 3. miesto Júlie Kosturovej v hodnotení najlepších žien bez rozdielu hmotnosti, tak sa to dá považovať za doteraz historicky najlepšie ťaženie našich reprezentantov na Majstrovstvách Európy či sveta. Zaslúžili sa o to: Katarína Skirkaničová, Ivana Porubská, Dominika Hojsíková, Júlia Kosturová, Lucia Grobárová, Lukáš Storinský, Martin Macko, Ján Matej a Michal Kavecký. - Aký priebeh mala celá súťaž, som sa opýtala Marcela Mateja, trénera KSTaK Matej Bardejov, z klubu ktorého tam štartovalo najviac pretekárov. K tomu ešte musím podotknúť, že najviac medailí si domov odniesli, ako ináč, Bardejovčania, a to celkovo 14 z 20. Podľa môjho názoru sú práve oni považovaní za základ reprezentácie SR. Tak, Marcel, ako to tam vyzeralo? Tak v prvom rade musím začať samotnou cestou, ktorá nebola žiadnou srandou. Keďže zväz rozhodol, že si cestu hradí každý sám, tak slovenská výprava sa roztrieštila na 4 skupiny a každý cestoval podľa svojich možnosti. My sme šli vlakom do Viedne na letisko Schwechat a kvôli nepriaznivým spojom sme celú noc strávili na nepohodlných sedadlách v hale letiska. Takže prakticky nikto z nás celú noc nespal. Obával som sa hlavne o Storinského, ktorý tri hodiny po príchode nevyspatý a unavený musel zahájiť pretek. Zvládol to však perfektne a domov odchádzal s bronzovou medailou. Keby som mal hodnotiť samotnú úroveň Majstrovstiev Európy juniorov (ďalej MEJ), tak bola na tak nízkej úrovni, že to môžem kľudne prirovnať k súťaži 1.ligy východ v Bardejove, nie k Majstrovstvám Európy. Súťažilo sa v otrasnom prostredí na hokejovom ihrisku, a to nielen to. V kategórii do 60 kg juniorov vládol taký chaos, že nikto z pretekárov nevedel, kedy má ísť na pokus. A bol tam ďalší kopec nedostatkov, ktoré tu nebudem rozmazávať, no za 14 rokov, čo chodievam na rôzne šampionáty ME a MS, bol tento z hľadiska organizácie rozhodne najslabší. - Dobre, Marcel, opíš mi teraz priebeh pretekov? V kat. do 44 kg štartovala Katka Skirkaničová. Trojbojom 285 kg nedala Poľke Goreckej žiadnu šancu. Katka získala zlato v drepe, striebro v tlaku a zlato v ťahu. Ja som prišiel trochu neskôr, tak som už bol len svedkom toho, aký krásny je pocit počúvať po ťažkej drine tóny štátnej hymny a pozerať na pretekárku, ktorá so slzami v očiach stojí na ME na 1.mieste a v rukách drží slovenskú zástavu. - Kategória do 60 kg. V tejto kategórii vo svete dorastencov "kráľuje" Slovenka Júlia Kosturová, ktorá tohto roku dobyla aj juniorský trón a stala sa majsterkou Európy. Ako si s ňou spokojný? Julka vyhrala svoju kategóriu úplne suverénnym náskokom, veď uváž, byť majstrom Európy a mať 9 platných pokusov. Fínka Sirilä Henna podľa nominácie išla s istotou túto súťaž vyhrať. Fínska výprava sa na túto súťaž dobre zabezpečila. Mala 3 trénerov a jedného pomocníka, ktorý stáčal bandáže. Takže okolo seba mala štyroch ľudí. Nám to bolo ale úplne jedno. Popri tom, ako som Julku bandážoval na druhý pokus, všimol som si, ako stále behajú s kalkulačkami v rukách a všetko znovu a znovu preratávajú. Bolo mi ich trochu ľúto, lebo ešte nevedeli, že im Julka nedá žiadnu šancu. Ja áno, lebo ju poznám a vedel som, na čo mala natrénované. Drepom 160 kg nechala Fínku o 20 kg a týmto mohli kalkulačky odložiť. Julka tak získala prvé zlato. V tlaku sme išli úplne na istotu a zlatá medaila výkonom 92,5 kg bolo pre Julku málo a značne ju to rozladilo. Chcela ísť 100 kg a mala na to! Bohužiaľ som to nedovolil. Tréner je tréner a mojou snahou bolo ju v čo najväčšej istote doviesť na najvyššie stupienky a nestratiť pri tom ani jedno kg. V ťahu získala bronz a trojbojom 405 kg majstrovský titul. Naša najlepšia juniorka získala 455,7 w.b., čím skončila celkovo na 3. mieste v hodnotení champion of champions. Takže do tašky si zabalila okrem 4 medailí aj vzácny pohár. - Ako hodnotíš účinkovanie našich pretekárov ako celok? Získali sme 20 medailí, máme 3 nových majstrov Európy, ako ináč, ak nie na výbornú. Vo všetkých športoch, pokiaľ viem, sa poukazuje hlavne na mládež, ktorej je venovaná maximálna pozornosť. Prečo to tak nie je v silovom trojboji? Ako je možné, že pri takýchto úspechoch musí hradiť chlapec či dievča všetko z vlastného vrecka? Nuž, tieto otázky treba položiť kompetentným ľuďom, ja som iba tréner a ako tréner musím povedať, že je to veľmi smutné, veď je jasné, že Slovensko nebude mať nikdy skvelých seniorov pokiaľ neodchová výborných juniorov. Veď je veľký rozdiel zaplatiť cestu pracujúcemu športovcovi ako študentovi na strednej škole. Malo by to byť úplne naopak a juniori by nemali mať len preplatenú cestu či štart na ME a MS, ale tým najlepším by mal zväz zabezpečiť aj výstroj či doplnky výživy a nenechať všetko len na rodičov. Myslím, že kvôli tejto chybe sa nikdy nevyrovnáme Rusom či Poliakom. A na otázku odkiaľ na to vziať peniaze je moja odpoveď jednoznačná, hoci aj z pod zeme, pretože je to také dôležité. |
World GPC 2012
Reports
Partners & Sponsors

WPC / GPC - Powerlifting Slovakia © 2012, Visit rate: 953063 (66), Creating and hosting by Kyber System